Twee bijzondere musea, die moet je gezien hebben.

Ecomare en Museum Kaap Skil, twee Texelse musea waar je gegarandeerd indrukwekkende dingen zult zien en leren.

De musea bieden een perfect uitje voor alle leeftijden. Ben jij er al eens geweest? Zo ja, ga dan zeker nóg een keer. Regelmatig verandert er iets in de collectie waardoor er ieder bezoek weer iets nieuws te ontdekken valt.

Nergens kun je zeehonden van zo dichtbij bekijken als bij Ecomare. Wie vindt ze nou niet aandoenlijk, met hun grote ronde ogen? Maar schijn bedriegt. Deze schatjes zijn de grootste roofdieren van Nederland. Je ziet bij Ecomare alle fases van de opvang. Van jonge zeehondenpups tot dieren in de vaste groep. Het museum is veelzijdig. Er is veel meer dan alleen zeehonden. Zo zie je bijvoorbeeld de gigantische skeletten van een potvis en een bultrug. In de vogelopvang komen verzwakte vogels op krachten. In het zeeaquarium verwonder je je over de veelzijdigheid van het leven in de Wadden- en Noordzee.

Wonderlijk Wad

Nieuw bij Ecomare: een tentoonstelling over de wonderen van het wad. Een ontdekkingstocht door deze unieke plek op aarde. Het wad heeft niet voor niets de status van Unesco Werelderfgoed. In Wonderlijk Wad kun je de grootsheid van de wadden zien en ervaren. Van de geologische geschiedenis tot de dwaalgasten, van de vaste bewoners tot de doortrekkers. Een indrukwekkende time-laps film toont het getij en het steeds weer veranderende landschap. Ook de bedreigingen komen aan bod. Je raakt gegarandeerd onder de indruk.

Stap terug in de tijd

Museum Kaap Skil vind je in het vissersdorp Oudeschild. In het openluchtmuseum zie en ervaar je hoe het leven van een vissersfamilie er vroeger uitzag. De molen – genaamd De Traanroeier – functioneert nog altijd en van het meel wordt nog steeds lokaal brood gemaakt. Af en toe is er een ijzersmid aan het werk, vertelt een strandjutter de spannendste verhalen en ervaar je hoe het er aan toe ging in een winkeltje in die oude tijd.

Ontdek de opgedoken schatten

Voor de kust van Texel liggen honderden eeuwenoude scheepswrakken verborgen onder het zand. Deze schepen maakten vroeger deel uit van de handels- en oorlogsvloten, die voor anker gingen op de Reede van Texel. Ooit zijn ze hier vergaan en duikers vinden in deze wrakken bijzondere schatten van vroeger. Je ziet bij Museum Kaap Skil de meest uiteenlopende objecten, opgedoken uit de scheepswrakken. Zo leren we nog steeds over wat men vroeger gebruikte op een VOC-schip. De tentoonstellingen wisselen regelmatig en dat maakt dit museum ook voor een herhaalbezoek aantrekkelijk.

Land… uhhhh nee Schip in zicht!

De tentoonstelling ‘Schip in Zicht’ neemt je mee naar de gouden tijd van de Reede van Texel. Zoom in op de schepen op de enorme maquette en ontdek welke reizen ze maakten. Elke zeeman kende de Reede van Texel, het was een belangrijk knooppunt in de wereldhandel. Hijs de zeilen en zet koerst naar Oudeschild voor een bezoek aan het meest veelzijdige museum van Texel. 

Boek uw tijdslot op www.kaapskil.nl of www.ecomare.nl 

Vind jij dat de musea je steun verdienen? Word dan Vriend van Museum Kaap Skil of Ecomare of geef een emmertje vis voor de zeehonden. Kijk op de websites onder ‘steun’.

 

 

Leuk om te lezen!