Nieuwe start voor De Taveerne

Winter 2014: een vriend van Dirk Rozenboom – eigenaar van de Taveerne – gaat op vakantie, maar kan nergens op het eiland was een geschikte zwembroek vinden. Dan maar naar Schagen, Dirk gaat mee voor advies. Ze kopen een zwembroek en Dirk stuit op een mooie jas die hij meeneemt. Bij thuiskomst baalt hij ervan dat hij de sjaal er niet bij heeft gekocht. De volgende dag gaat hij terug naar Schagen om deze alsnog te halen. Met een vriendin luncht hij bij Wonders, om de aankoop te vieren. De ontmoeting die hij daar heeft, verandert zijn leven.

Tijdens de lunch springt de vonk met gastheer Richard Reiding meteen over. ‘We kregen beiden direct een goed gevoel’, vertelt Richard. ‘Ik was net een paar maanden vrijgezel en had een heftige periode achter de rug. Dirk was drie jaar weduwnaar en zat niet lekker in zijn vel.’ Dirk: ‘In dezelfde periode als mijn man, overleden ook mijn vader en moeder. Ik was behoorlijk getraumatiseerd. Ik verwaarloosde zowel de zaak als mijzelf. De Taveerne was zo goed als failliet, het einde was in zicht. Maar gelukkig bracht Richard licht aan het einde van een lange, donkere tunnel.’

Succes

Het eerste afspraakje had het tweetal bij Lands End in Den Helder. Richard: ‘Voor ons beiden was het super spannend, we hadden al een tijd niet gedate. De klik was er meteen weer en sindsdien zijn we eigenlijk niet meer van elkaars zijde geweken.’ Samen gingen ze ervoor. Dirk leefde in het verleden, maar met Richard zag hij weer een toekomst. Het opnieuw opbouwen van de zaak in 2015 was financieel gezien lastig, maar met hulp van vaste gasten en vrienden lukte het. ‘Van Paal 17 leenden we het ‘oude’ terras, dat was een daverend succes. Voorheen hadden we namelijk buiten maar een paar tafeltjes staan. Richard is helemaal thuis in styling en decoratie en pimpte de hele boel op. De nieuwe uitstraling viel bij gasten in de smaak. Vervolgens hebben we doorgepakt en het hele pand opgeknapt. Het dak is gerenoveerd, de serre en keuken zijn compleet vernieuwd.’

Knus

Dirk en Richard hebben hetzelfde idee over de bedrijfsvoering. Richard: ‘Ik heb ook lang een eigen zaak gehad in Zaandam. Beiden vinden wij de sfeer heel belangrijk. Dat het voor ieder toegankelijk en gezellig is. Niet voor niets hebben wij heel veel vaste gasten. Laatst zei iemand tegen me: ‘Er kunnen zoveel mensen terecht (inclusief het terras biedt De Taveerne 180 zitplaatsen, red.), maar dat gevoel heb je totaal niet, het is zo knus.’ Ja, we zijn heel trots op hoe het nu is.’

Donker gat

De stap om naar De Koog te verkassen was voor Richard niet moeilijk. Hij was wel klaar met het leven in de stad. Maar toen hij voor het eerst bij Dirk in De Koog kwam, was dat toch even slikken. ‘Het was winter en het eerste wat ik dacht was: wat een donker gat. Een jaar later voelde ik me hier echter al helemaal thuis. Dankzij vrienden en andere horecamensen in De Koog gaat dat snel, iedereen is heel begaan met elkaar. Het leuke in De Koog is de diversiteit aan gasten. Allemaal mensen die lekker op vakantie zijn. In m’n vrije tijd vind ik het ook heerlijk hier, dan ga ik graag tennissen, mountainbiken of wandelen met de hond. Die houdt erg van water, dan zit je natuurlijk top in De Koog zo dicht bij het strand.’

Genieten

Dirk benadrukt nog eens hoe blij hij is met hoe zijn leven er nu voorstaat. ‘Als ik zeven jaar geleden niet terug was gegaan naar Schagen voor die sjaal, dan was m’n leven waarschijnlijk heel anders gelopen. Het heeft zo moeten zijn. Richard is echt van het doorpakken. Ook heb ik veel te danken aan ons geweldige personeel. We hebben een goede band met elkaar en een aantal zijn mij – ook in de mindere tijden – altijd blijven steunen. De zaak is nu helemaal hoe we het willen. We gaaner voorlopig lekker mee door en volop van genieten!’

Leuk om te lezen!