previous arrow
next arrow
Slider

'Ik voelde me als Napoleon op Sint Helena'

Koger horecaman Paul van Dijk strijkt neer in Den Hoorn

‘Waar is Paul van Dijk?’ Veel vaste gasten zullen zich afvragen wat er toch is gebeurd met misschien wel het bekendste gezicht van de Koger horeca. De redactie ging op zoek én vond hem: in Den Hoorn, als uitbater van het restaurant op camping Loodsmansduin.

‘Welkom in het stille zuiden’, zegt Paul met een brede grijns, wanneer we op de laatste dag van oktober bij hem binnenlopen. Het seizoen is net een paar dagen voorbij, het restaurant gesloten. Hij is aan het schoonmaken, maar maakt bereidwillig tijd vrij om ons onder het genot van een kop koffie bij te praten.

Het is geen gemakkelijk jaar geweest voor de voormalige uitbater van eethuis SamSam, discotheek De Toekomst en ribhouse Talk of the Town. Aan dat laatste bedrijf kwam vorig jaar een einde, na een slepend conflict met de eigenaar. De rechter bepaalde dat Paul zakelijk in gebreke was gebleven en het pand moest ontruimen. Daar viel een hoop op af te dingen, vindt de verliezer. Hij kan er eindeloos over praten en ligt er nog steeds wel eens wakker van. ‘Het is ook mijn eigen schuld, want ik had onze mondelinge afspraken op papier moeten zetten. Ik ben te goed van vertrouwen geweest.’

Paul besloot niet bij de pakken neer te zitten en ging bij zijn zwager van eetcafé ’t Plein aan de slag. Tijdens een vergadering op camping Kogerstrand liet hij zich tegen de beheerder ontvallen dat zijn handen jeukten om weer een eigen zaak te hebben. ‘Twee dagen later zat ik op kantoor bij Iwan Groothuis (directeur van De Krim en Texelcampings, red.). Hij gaf me meerdere opties. Ik heb gekozen voor het restaurant van Loodsmansduin. Als pachter, voor een jaar lang. Daarna zouden we verder kijken.’

Groothuis’ vertrouwen kwam niet uit de lucht vallen. Paul heeft een naam als succesvol horecaondernemer. In de jaren negentig bouwde hij bardancing De Rode Leeuw in het Westfriese Langedijk om van ‘oubollige bruiloftslocatie’ tot ‘vette discotheek’, zoals hij het zelf uitdrukt. SamSam ging in zijn eerste winter in De Koog in 2001 nog dicht, maar uiteindelijk moest hij gasten zelfs in januari en februari teleurstellen omdat het eethuis vol zat. Met paaldansen, schuimparty’s en andere spectaculaire evenementen lokte hij enorme aantallen vakantievierende en Texelse jongeren naar De Toekomst. En met ‘Fleisch und Fußball’ had hij vooral bij Duitse gasten zo veel succes dat de omzet bij Talk of the Town in vijf jaar tijd bijna verdubbelde.

Loodsmansduin was wennen, geeft hij volmondig toe. ‘Ik heb De Koog vreselijk gemist, voelde met net Napoleon die naar Sint Helena is verbannen’, zegt hij met gevoel voor dramatiek. ‘Ik was gewend ieder weekend te knallen en was dan al de hele week zenuwachtig. Hier is het wel druk, maar kabbelt het rustig door, op vijf weken hoogseizoen na. Ik ben ook veel te vroeg begonnen. In februari gingen we open. Er kwam niemand.’

Het deed hem goed dat veel collega’s en gasten uit De Koog hem kwamen opzoeken. ‘Vooral bij Duitsers ben ik enorm populair. Als je het bij hen goed doet, dan blijven ze je altijd trouw. Ik voel me er soms zelfs wat ongemakkelijk bij. Ze nemen regelmatig cadeautjes voor me mee. Laatst kreeg ik zelfs kaartjes voor een voetbalwedstrijd van Schalke.’

Inmiddels heeft Paul zijn draai gevonden en heeft hij veel zin in zijn tweede jaar. ‘We gaan de formule wat aanpassen. Het is op een camping niet nodig dat je de hele dag open bent. Na de koffie gaat iedereen naar het strand. Ook in het restaurant ga ik wat dingen anders doen. Maar het is een prachtige plek. Zo middenin de natuur, je zou het nu niet meer voor elkaar krijgen hier een camping te beginnen.’

In mei krijgt Paul versterking van zijn jongste zoon. ‘Boy zit nu in zijn laatste schooljaar. Zijn ogen begonnen te glinsteren, toen hij kwam kijken. Pa, dit is veel mooier dan De Koog, zei hij. Dat deed me veel goed.’

 

Leuk om te lezen!