Bunkers bij De Koog werden buffet  

In een kort tijdbestek van enkele jaren werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Nationaal Park Duinen van Texel honderden bunkers gebouwd. Texel maakte namelijk deel uit van de Atlantikwall, een verdedigingslinie de door de Duitsers werd opgezet.  

Velen kennen het gebied als een gevarieerd landschap en genieten er van de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Vlak na de oorlog stond de Texelse kust echter vol met grote grijze betonnen obstakels. De bunkers en verdedigingswerken werden op originele manieren hergebruikt, bijvoorbeeld als woning, camping of feestlocatie. Nabij De Koog werden ze ingezet als ‘strandpaviljoen’.

Snelbuffet

’s Zomers werden de bunkers bij De Koog in gebruik genomen als ‘Koek en Zopie’ of ‘Snelbuffet’. Een prachtig staaltje verantwoord hergebruik. Een paviljoen is een beetje een groot woord; de toerist kon er allerlei lekkere versnaperingen kopen, zoals limonade, ijs, repen chocolade, pepermunt en koffie. Dankzij de dikke bunkermuren bleven verfrissende dranken lekker koel, want de zonnestralen drongen niet door de metersdikke muren. Bezoekers hadden aan de buitenkant ook profijt van de bunkers. Met zuidwesten wind kon je heerlijk in de luwte zitten. Niet al te veel luxe, alles heel simpel, net als het leven in die jaren. Maar het was wel gezellig.

bunker-snelbuffet.png

Bunker als snelbuffet (foto: Historische Vereniging Texel

Lekkerbek

De betonnen restanten van de oorlogsjaren hadden soms te lijden onder de weersomstandigheden. Na een herfststorm kwam bunker “De Lekkerbek” bij de badplaats volledig vrij in het water te staan, nadat het omringende duin was weggespoeld. Niet lang hierna zijn de bunkers weggehaald of begraven onder het zand. Er zijn daarna nog wel paviljoens bovenop de bunkers gebouwd, dieals kelder werden gebruikt. Maar helaas zijn er vandaag de dag bij De Koog niet veel restanten meer zichtbaar. In de duinen bij Den Hoorn kun je er nog wel restanten van terugzien.

Heb je interesse in meer bunkerverhalen op Texel?  https://www.npduinenvantexel.nl/42921/bunkers

 

Leuk om te lezen!