previous arrow
next arrow
Slider

Ontmoet de Texelse alpaca’s

Op boerderij Nieuw Duinoord in Midden-Eierland vind je Texels grappigste dieren: de Texelse alpaca’s. Baasje Hanneke de Ridder vertelt je graag alles over de alpaca’s. Ga op pad en ontmoet Talita, Elena, Hannes, Luigi, Diego, Carlos en Fernando.

Als je geluk hebt krijg je, tijdens een date met de alpaca’s, een kusje van Talita. Deze donkere alpaca deed twee jaar geleden haar intrede in de familie. Het begon allemaal met alpaca Hannes die vier jaar geleden op de feestavond van Hannekes huwelijk naar binnen kwam lopen. Al snel volgde er meer. Het is immers een kuddedier. Inmiddels staan er zeven in de wei waarvan er eentje in verwachting is. De kleinste kun je deze winter helaas nog niet ontmoeten. Alpaca’s worden altijd geboren op een mooie zomerse dag. Nog even wachten dus!

Wat de alpaca’s in de zomer niet hebben, is hun dikke knuffelbare vacht. Door de dikke laag wol, die warmte regulerend is, kunnen de dieren prima tegen het Texelse klimaat. Van oorsprong komen de dieren uit de hoge bergen van Peru. Waar het in het voorjaar overdag zo’n twintig graden is maar ’s nachts nog kan vriezen. Ze zijn dus wel wat gewend. Alleen regen en harde wind vinden ze niet fijn. Tja, wie wel? Dus lekker naar binnen met zijn allen. Of toch niet? Grote kans dat jij de alpaca’s al vanaf de weg kunt zien. Het zijn echte buitendieren. Bij slecht weer kruipen ze gezellig tegen elkaar aan.

Op date en selfies maken

Al benieuwd geworden naar de alpaca? Bij Nieuw Duinoord kun je met ze daten. Tijdens de date vertelt Hanneke van alles over de dieren. Daarnaast mag er gevoerd worden. Ze eten letterlijk uit je hand. Hoewel de alpaca’s ontzettend lief en nieuwsgierig overkomen zijn ze vrij terughoudend. Ze moeten even aan je wennen. Tip: als jij rustig bent komen ze sneller naar je toe. Daarna kun je met ze knuffelen. Ze vinden het heerlijk om gekriebeld te worden in hun nek. Van hun hoofd kun je beter afblijven, hier schrikken ze van. Aan het einde van de date kun je deze vastleggen met een selfie. Als je durft…

Mensen vragen zich vaak af of de alpaca’s spugen. Nee! Althans, niet op jou. Alpaca’s spugen – in tegenstelling tot de lama die willekeurig spuugt – alleen wanneer ze zich bedreigd voelen. Dat gebeurt niet snel. Dus je kunt je oude kleding thuislaten. Wanneer je kiest om te gaan wandelen met de wollige vrienden wordt er wel aangeraden om laarzen te dragen. Je wandelt langs de gewassen via een duinpad terug naar de boerderij. Door het Nederlandse weer kan het wat blubberig zijn.

Interactieve wandeltocht met alpaca’s

Voor de wandeling word je ontvangen op het erf. Er volgt een uitleg en je kunt vragen stellen. Tijdens het wandelen houd je zelf een alpaca vast. Hoe leuk is dat? Liever niet vasthouden? Ook geen probleem. Je loopt altijd in tweetallen met één alpaca. Ondertussen leer je van alles over het Peruaanse bergdier en als je het leuk vindt vertelt Hanneke over hun akkerbouw. Steek je daar ook nog iets van op. Na een fotomoment in de duinen loop je terug naar het boerenerf. En dan komt stiekem het leukste: er mag gevoerd worden!

Met vier kilometer in de benen lust je wel wat. Er wordt afgesloten met koffie, thee en Texelse koek. Smullen! Als er genoeg geaaid, gegeten en gedronken is kun je nog wat leuke souvenirs scoren voor thuis, zoals een zakje met wol van de alpaca waarmee je hebt gelopen. En natuurlijk: de herinnering aan deze superleuke, leerzame en originele dag. Een aanrader!

www.nieuwduinoord.nl/texelse-alpacas

Leuk om te lezen!